Ořechovka, ořechovice

Ořechovka, ořechovice, dokonce i Svatojánská ořechovice jsou názvy oblíbeného alkoholického nápoje, který má podle všeho velmi dlouhou tradici. Původní staroslovanský název "Orehovice" nesla i jedna z rumusných vesnic (dnes Oravice). Receptů na tento nápoj je celá řada, každý výrobce si ten svůj rodinný uchovává pro sebe. Proto je každá ořechovice specifická a tajemná. 

Základem jsou nezralé ořechy, které by se měli sbírat v období od svátku svatého Jana (24. června) až do svaté Anny (26. července). Podle pověstí o Svatojánské noci dostává mnoho bylin zázračné účinky, stejně tak i nezralé ořechy v tomto období obsahují ty správné látky, které ořechovici dodají chuť a sílu. Chuť ořechovice dotváří další koření a byliny. Různé složení koření a bylin je tajemstvím různé chuťe jednotlivých ořechovic. Kromě nezbytného alkoholu se do nápoje přidává i cukr.
Právě podle množství cukru a alkoholu se dá ořechovice rozdělit na likér (více cukru, okolo 20 % alkoholu) a  tvrdší chlapskou ořechovici s obsahem alkoholu přes 40 %. Zdrojem alkoholu může být vodka (pro nízkoalkoholické likéry), líh, kalvádos a vínovice, avšak nedoporučuje se slivovice.

Ořechy se louhují společně s citrónovou nebo pomerančovou kůrou, hřebíčkem, skořicí, kávou, novým kořením, zázvorem, badyánem, puškvorcem, jalovcem, fenyklem, muškátovým květem a někdy dokonce i s pelyňkem. Ze seznamu je zřejmé, že vývoj receptu se nezastavil, protože se v něm vyskytuje mnoho exotických druhů koření, které kelti a staří slované nemohli běžně získávat z místní přírody. Takže vidíte, že výroba ořechovice je opravdu alchymie... 
Ostatně ořechovka má antibakteriální účinky a je tak dobrým lékem při potížích s trávením.

Recept na ořechovku

  • 30 nezralých vlašských ořechů
  • 1,5 l alkoholu
  • 0,5 l vody
  • 2 citrony 
  • 2 rolky celé skořice
  • 30 hřebíčků
  • 1 badyán (pozor na něj, má výraznou chuť)
  • 3 lžíce puškvorce 
  • 500 gr cukru (podle chuti)

Ořechy předem namočte na 2-3 dny do vody. To samé je dobré udělat s citrónem, aby z kůry vyprchaly chemické látky.
Do sklenice nařežte ořechy a citron. Proložte kořením, zalijte alkoholem (a vodou) a nechte alespoň
3-4 týdny louhovat (čím déle, tím lépe). Vodu a cukr zatím přidávat nemusíte. Po vylouhování a přefiltrování základu svařte vodu s cukrem a přidejte výluh, který se vařit nemusí. Hotovou ořechovici nechte ustát - případné usazeniny na dně nevadí, ale ve skleničce nevypadají dobře...

Další recepty na ořechovku

Máte vlastní recept, se kterým se chcete pochlubit? Napište nám do diskuze...

Přidat komentář

Zvýrazněné položky jsou povinné.

Přehled komentářů

  1. ořechovka od babičky (Pavel, 22. 11. 2015 17:41:24) Odpovědět

    Mně vštěpovala moje babička že si mám pamatovat pomůcku na výrobu ořechovky a to:čtyři čtyřiadvacítky. Za 1) 4.6 na Jána utrhnout ořechy za 2) dvacet čtyři ořechů za 3) dvacet čtyři dkg cukru a za 4) dvacet čtyři deci slivovice (režné,vínovice ap.) Pak je možno dochutit kdo co má rád třeba hřebíček,med,citron,kůra citronu,skořice,ap. Pavel

  2. Ořechovka (Jana, 13. 7. 2016 16:58:13) Odpovědět

    Ořechovka

  3. Ořechovka (Jana, 22. 4. 2018 23:03:01) Odpovědět

    Dobrý den,
    Ořechovku dělám spoustu let podle receptu mé babičky.
    Uvádí jako alkohol Režnou,tak jsem použila Vodku. Chtěla bych změnu a zkusit jen Rum. Můžete poradit,jestli je to dobrá volba???
    Děkuji Jana

Staré ovocné odrůdy v Moravském krasu

Odborník na staré ovocné odrůdy Stanislav Boček z Mendelovy univerzity nám přislíbil účast a besedu o starých ovocných plodinách, které v Krasu pěstovali naši předci. Během přednášky bude možné určit donesené vzorky jablek a hrušek a také je společně ochutnat... Začínáme v 15 hodin před Větřákem, tato část akce je zdarma pořádána občanským sdružením Kandelábr a EVC Švýcárna.

Kandelábr, o.s., Rudice 89